mamablogurilor.ro_lectie_antreprenoriat

Lecție de antreprenoriat sinceră și dureroasă

M-am decis să scriu această lecție de antreprenoriat ca urmare a unui proces lung și tumultuos pe care l-am trăit în calitate de fondator al “Mama Blogurilor”. Ceea ce urmează e un articol plin de sfaturi (în stilul în care te-am obișnuit deja) cu lucruri pe care mi-aș fi dorit să le știu înainte să încep acest proces.

Atunci când cauți online orice articol despre antreprenoriat, în 90% din cazuri primești o poveste de succes care îți spune cât de minunat este antreprenoriatul. Cum ambrozia și nectarul curg din conul abundenței în fiecare dimineață pentru un antreprenor, iar viața lui este o serie neîntreruptă de plimbări pe coasta din Monaco în mașini de lux.

Dacă nu ai avut această imagine idilică despre antreprenoriat, atunci te felicit! Ai fost mai pragmatic decât mine.
De când am început proiectul Mama Blogurilor, m-am confruntat cu atât de multe crize existențiale câte nu credeam că o să am vreodată.
Chiar cred (în continuă naivitate) că mi-am atins norma de crize personale și poate criza vârstei a doua și a treia o să mă sară.

Fiecare zi este o provocare. Știu, e clișeu. Dar totuși crede-mă când spun că în fiecare zi ești depășit de ceva nou. Atunci când ai impresia că în sfârșit ai reușit să înveți ceva, apare o situație în plus care îți reamintește că drumul e lung tare și că de fapt nu știi nimic.

Din start vreau să menționez că sunt una dintre cele mai precaute și calculate persoane pe care le cunosc. Dă-mi voie să îți spun că toate problemele de care m-am lovit până acum în cadrul procesului de antreprenoriat, au reușit să îmi depășească cu mult imaginația.
Este un proces greoi al cărui rezultate se văd cu adevărat în timp. Este un proces în care te trezești în fiecare dimineață și după ce scrii și rezolvi pagini întregi din lista de ”To do” te duci la culcare cu încă câteva pagini adăugate.

Mai ții minte locul ăla de muncă nasol unde munceai de îți săreau capacele? Ghici ce! Aici muncești de două ori mai mult.

Deși pare că pictez o imagine negativă, ce vreau să subliniez de fapt, este că întreg procesul antreprenorial este unul tulbure. Dacă aș putea să compar cu ceva experiența mea, atunci aș spune că e ca și când ai fi un pește în mașina de spălat. De aceea vin în întâmpinarea ta cu o lecție de antreprenoriat pe care mi-aș fi dorit să o primesc și eu la rândul meu. Așa că am decis, din străfundul mărinimiei mele, să împart cu tine puțină înțelepciune.

1. Fă-ți un plan de afaceri

Înainte de a te apuca de orice demers, sfatul meu este ca ÎNTODEAUNA SĂ ÎȚI FACI UN PLAN DE AFACERI. Nu pot exprima în cuvinte cât este de important acest pas în orice demers ai vrea să pornești.
Un plan de afaceri te va ajuta să pui pe hârtie tot ce vrei să faci. Te va pune față în față cu niște întrebări foarte incomode despre succesul pe care crezi că îl ve avea și îți va arăta cât de probabil este să îl obții.
Dacă nu poți răspunde în scris la niște întrebări legate de viitoarea ta afacere, poți fi absolut convins că nici în viața de zi cu zi, când facturile tale depind de banii încasați, nu vei reuși să găsești răspunsuri.

2. Fă-ți rezerve financiare

Da, da, știu. Pare ”Duh!” și nici măcar nu vezi rostul pentru care ar trebui să continui să citești paragraful ăsta DAR! o să îți spun CUM anume să îți planifici finanțele astfel încât să ai parte de cât mai puține surprize.
Înainte de a te apuca de orice demers, calculează care este suma de bani pe care o cheltui lunar. Include aici banii de chirie, întreținere, telefon, cablu, internet, cafele, mese etc. . Ai mașină? Include și un fond de reparații, RCA, CASCO și alte surprize. Ai copii/partener/persoane în întreținere/animale de companie? Mai pune niște bani deoparte și pentru ei. Ai probleme de sănătate? Mai adaugă și niște bani pentru eventuale analize sau medicamente.

Umple-l bine pe Ghiță Pușculiță înainte

Stabilește lungimea perioadei pentru care vrei să încerci să fii antreprenor. 6 luni? 8? Apoi, adună toți banii pe care îi cheltui lunar, înmulțește-i cu numărul de luni stabilite anterior și mai adaugă un 10% din suma respectiva ca fond de ”diverse și neprevăzute”. (Crede-mă, o să îmi mulțumești) Nu te speria dacă suma care iese este mare. Ai tot timpul din lume să îți faci planul și să strângi banii necesari pentru a încerca. Deoarece procesul antreprenorial poate pune foarte multă presiune pe o relație, nu vrei să devii problema nimănui dacă rămâi fără loc de muncă și nu ai un venit constant. În felul acesta te asiguri că iei în considerare majoritatea cheltuielilor care ar putea să apară și stresul financiar nu te presează mai mult decât este cazul.

3. Fă-ți un plan de management al riscurilor

Din punctul meu de vedere, un plan de management al riscurilor este unul dintre cele mai importante componente pentru orice lecție de antreprenoriat. Un plan de management al riscurilor este un document (scris sau tehnoredactat, fix cum preferi) unde încerci să te gândești la cele mai pesimiste scenarii. Eu sunt mai pesimistă din fire așa că îți recomand să vii cu minim 10 scenarii. Pentru fiecare scenariu negativ care ar putea să apară, scrie cum îți propui tu să îl depășești. Este recomandat să fie cât mai detaliat și sincer cu putință. Dacă ți întâmplă ceva ce nu ai prevăzut în cadrul planului de management al riscurilor, înseamnă că ai cu adevărat ghinion și nu ar trebui să pierzi foarte mult timp pentru a te învinovăți. Uneori, nici cea mai prevăzătoare persoană nu are cum să anticipeze tot.

4. Înarmează-te cu multă răbdare

Este un proces foarte lung și anevoios, iar primele rezultate se văd după mult timp și după foarte multă muncă. Deci, indiferent ce ai început să faci, ai răbdare și continuă munca depusă și pe termen lung. Pornește la drum cu așteptarea că va dura minim 6 luni până când vei putea vedea un rezultat cu adevărat tangibil.

5. Plimbă-te

Plimbarea poate fi terapeutică. Plimbă-te pentru a-ți aduna gândurile sau a te deconecta de la o problemă. Du-te la sală, lucrează dintr-un local, sau mai multe. Orice ai face, ridică-te de pe scaun. Mai ții minte când spuneam că vei lucra în draci? Imaginează-ți ce ar însemna pentru sănătatea ta să stai în scaun atâtea ore.

6. Cumpără-ți un scaun de calitate

lectie antreprenoriat scaun
Un exemplu perfect de așa nu

Dacă nu muncești de la un birou sau un spațiu de coworking, ci din comfortul casei tale, atunci investește într-un scaun de calitate. Contrar a ceea ce crezi, scaunul ăla pe care îl ai deja, care arată super drăguț și nu scârțâie, nu este cea mai bună variantă. Mai ții minte cand spuneam la punctul 5 că o să muncești foarte mult și o să petreci mult timp la calculator? Dacă timpul acesta îl vei petrece stând pe un scaun de proastă calitate, care nu este ergonomic, îți garantez că în cel mult o lună nu o să mai poți merge normal. Da, știu; un scaun de calitate este scump. Crede-mă, o astfel de investiție o faci pentru coloana ta și merită fiecare bănuț pe care îl cheltui în acest scop.

7. Fii deschis să înveți

Una dintre cele mai mari greșeli pe care un antreprenor o poate face, este aceea de a fi convins că el are dreptate și că le știe pe toate. Fii deschis să înveți lucruri și skill-uri noi. Indiferent că vrei sau nu, o să înveți foarte mult. Așa că, tratează această perioadă din viața ta cu deschidere și pregătește-te să înveți mai mult decât ai făcut-o până acum, pentru că vei avea tot felul de lecții.

Cam atât mi-am propus să împărtășesc cu tine pentru prima lecție de antreprenoriat. Crezi că am ratat ceva? Lasă-mi un comment și spune-mi.

Nu uita că antreprenoriatul este un proces aparte plin de provocări. O marte parte din inițiativele antreprenorilor eșuează dar asta nu ar trebui să te sperie.
Poate părea foarte greu la început, dar antreprenoriatul este o perioadă de creștere și învățare continuă. Este genul de proces în care mai întâi primești testul și abia după aceea înveți o lecție de antreprenoriat, dar dacă ești dispus să investești efort, rezultatele sunt pe măsura.

One thought on “Lecție de antreprenoriat sinceră și dureroasă

Leave a Reply

Your email address will not be published.